Rosia Montana din Alba Iulia


Desi nu sunt recunoscuti ca soferi de isprava (de catre vecinii din Cluj mai ales), locuitorii judetului Alba se bucura de un intreg tezaur geografic, ca sa zicem asa, datorita zonelor impresionante din imprejurimi care valoreaza cat o mina aur. Apropo de mine de aur, presupun ca nu sunt multi locuitori ai spatiului danubiano-pontic care sa nu fi auzit de Rosia Montana in ultimii ani. Pe langa faptul ca zona ascunde cateva tone de aur (aproximativ 215 milioane de tone) care abia asteapta sa devina lingouri, Rosia Montana este locul perfect de vizitat in cazul in care esti pasionat de excursii montane sau de comunitatile romanesti autentice care au fost extrem de bine conservate de-a lungul timpului. Ce mai trebuie sa stiti despre Rosia Montana inainte s-o vizitati este ca se afla in Muntii Apuseni inca dinainte sa ajunga sub exploatarea Imperiului Roman si ca puteti ajunge acolo foarte lejer pe Drumul National 74 (dinspre Alba Iulia), Drumul National 75 (dinspre Cluj Napoca), Drumul National 76/77 (dinspre Oradea).

Rosia Montana Romania

Disparitia marilor Monumente


Oricine a auzit de Colosseumul din Roma, Statuia Libertatii din New York, Marele Sfinx din Egipt, etc. Ceea ce poate nu ati auzit inca este faptul ca, acestea si inca multe alte celebre monumente ar putea disparea de pe fata pamantului cat de curand chiar daca in unele cazuri, ele au fost cu grija conservate timp de mii de ani de carte stramosii nostrii. De data aceasta, nu este decat partial vina omului pentru deteriorarea monumentelor, fortele naturii fiind cele ce ataca materialele din care sunt acestea facute, omului revenindu-i doar responsabilitatea de a le proteja acolo unde este posibil. Datand din anii 2500 I.Hr Sfinxul din Egipt este cea mai veche sculptura din lume dar si cea mai mare, dimensiunile de 73 de metri lungime, 19 metri latime si 20 de metri inaltime fiind sculptate intr-o singura bucata de calcar. Datorita ploilor si a inclinatiei Sfinxului spre est, din ce in ce mai mare, data de miscarile nisipului, acest monument este unul dintre cele aflate in pericol. Costruit intre anii 1970 si 1980 Colosseumul din Roma, cel mai mare amfiteatru al Imperiului Roman, poate gazui pana la 80.000 de spectatori. 

The colosseum

Fiind construit din piatra si beton, acest simbol din Italia a fost tinta multor hoti de materiale de constructii de-a lungul timpului precum si deteriorat de cutremure, ploi si ninsori. Cel mai tare acest monument este afectat in sezonul rece cand orice picatura de apa ingheata, piatra Colosseumului se crapa. Construit in 1902 Memorialul Ulysses din Washington, acesta reprezinta monumentul inchinat lui Ulysses S. Grant prima persoana ce a obtinut gradul de general de armata in timpul Razboiului Civil si a fost deasemenea si presedinte al SUA. Statuia de 77 metri lungime, 22 de metri latime si 6 metri inaltime este facuta din bronz, un aliaj din cupru si staniu. Apa de ploaie ce contine acid carbonic a reactionat chimic si erodat cu timpul statuia, iar temperatura ridicata a accentuat uzura. In anul 1886 lua nastere Statuia Libertatii, o sculptura imensa de 93 de metri, daruita de Franta, pentru puncta in istorie Independenta obtinuta de Statele Unite ale Americii la 4 Iunie. Din pacate, grandioasa statuie de cupru a fosrmat la suprafata un strat verziu de carbonat de cupru ce deasemenea reactioneeaza chimic  in contact cu apa de ploaie, fapt ce va conduce la dizolvarea treptata a monumentului afectat deasemenea si de uraganul Sandy in urma cu doi ani.